tisdag 6 december 2011

Recept !

Tänkte dela med oss av vårat favorit recept på mummsiga lussekatter !!<:
Tid: 2 timmar
....Ca 50 st....
Ingredienser till lussekatterna:
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
150 g smör
eller 150 g margarin
5 dl mjölk
1 burk (250) g kesella
1 st ägg
1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
0,5 tsk salt
1,5-3 dl strösocker
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
+russin till dekoration !


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
Häll en del av mjölken och det smälta smöret över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av det+ kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i lagom stora delar, och knåda till små söta former. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
Låt svalna under duk.
Klara för smakning!!
Namnam !! :D<3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar