fredag 30 september 2011

Tänkte lägga upp lite rid-tips från dagens ridlektion med Eírikur!
Så ja...läs om ni har lust! Haha <3

* skritta fram hästen energiskt på långa tyglar, och börja samla genom att vicka på ringfingrarna och 'plocka', så hästen ger efter på tygeln- vicka sen mjukt på fingrarna med lagom kontakt så att hästen är lyhörd och framåt.. ''Ta ledande tygeltag'' ;)

*'plocka ihop' händerna vid halt och sitt-till i sadeln, så att tyglarna trycks mot hästens hals, och dina händer är tätt ihop vid halten. Då känner hästen tyglarna mot halsen och vet att det är halt ( eller nedsaktning ) som gäller, och du behöver inte alls ta lika mycket i tyglarna och hästens mun!

*ha ett energiskt tempo i skritten (och de andra gångarterna!) hela tiden, så att hästen har mycket energi, tempo och framåtbjudning!

*klappa om hästen när den är duktig så blir den glad, hihi! <3

*plocka lite mer vid mycket samling i långsamt tempo och driv hela tiden!

*galoppfattning: vrid lixom fram tex. höger höft och driv in hästen i galoppen- häng sedan med i varje galoppsprång, och ta fram höger skänkeln lite och ge efter på innertygeln, med kontakt på ytter! Yttertygeln bromsar farten, om det går för fort.. mjuk kontakt och plocka :D

*och....galoppfattning på isländska! Driv fram hästen i energisk tölt/trav - ge efter på tyglarna, driv och luta dejj framåt och....-galopp !<3

*ökadtrav-övningen..Rid i samlad trav, vänd rätt-upp, ge efter litee på tyglarna, men ha fortfarande kontakt och plocka hela tiden, driv på, och 'wiiie', plocka ihop händerna vid nedsaktningen -tydligt men mjukt- ! (som i halt-övningen, så vet hästen vad som kommer hända) !

så; det här var lite tips från dagens ridlektion,
hoppas ni gilla dom <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar